bunga

My Blog List

Monday, December 24, 2012

Dilema kah Aku??

""""""Sampai je umah ptg ni , adik bgtau yg kakak yg kat Sg Buloh tu call n offer keje kat sana , actuallay aq xkisah , aq dh agak satu hari nanti pasti diorg akan pergi gak , masing2 ada cita2 , x mungkin aq jd penghalangnya... Ya...mungkin satu masa dahulu arwah abah dah pasrahkan aku untuk menjaga mereka , tapi aq terlupa mereka kini kan sudah remaja , sudah di luar tanggungan aq..walau niat di hati ingin terus menjaga mereka , aku tahu masa tu pantas berlalu , segalanya sudah berubah .

Insyallah , aku akan cuba positifkan , aku tau..satu hari nanti , aku bersama keluargaku sahaja di rumah ini , mereka pasti akan bawa diri masing2 , korang kene tau aq xpernah paksa dan aku xkan memaksa andai korang ada cita cita sendiri , mungkin mula mula aku xbiasa tapi lama2 mungkin aq boleh kan. Insyallah..Mudahmudahan di beri kekuatan itu .

####Insyalllah , jika semua back to normal , aq rasa aq xnak bekerja lagi , biarlah aq asuh anak2 ku sendiri daripada sibuk mencari org untuk menjaga anakku . Lagipun adif dah besar , dah sekolah , mama kena bagi masa yang cukup untuk anak anak mama yang nak membesar. Insyallah , kalau ada rezeki takkan kemana . Beruntung jika aq masih punya mak dan abah , pasti mereka ada jalan penyelesaian untuk aku .Lagipun keje yang aku ada sekarang , makin melampau2 pulak , penat rasanya, perjalanan setiap hari yg memakan masa 90minit sehari.Kadang2 aq terfikir bagaimana aku boleh mampu melakukan itu , se awal 6.00 pagi aq bangun , bertolak g keje selama 45minit , sampai tpt keje,kemas klinik dulu , kul 9.00 pg klinik buka,lepas tu patient menderu2 every day non stop!,xpernah klinik ni lengang,setiap minit ada org, belum lagi melayan kerenah patient yg mcm2 ragam.Pukul 3.00 lak,start buat panel,buat akaun ,key in utk fomema foreign worker ,sampai kul 5.00ptg..

****Pukul 5.00 ptg, bergegas pulang ke rumah , perjalanan juga memakan masa 45 minit .sampai rumah , melayan kerenah anak2 yg makin membesar , kadang2 oleh kerana terlalu penat , aq selalu termarah anak2ku ni , sebab diorg ni mmg xreti duduk diam,dua dua boy,jadi mcm2 kerenah ada.Siap melayan diorg , aku masak ,(tp msk kdg2 je , xhari2..) kadanng2 oleh kerana penat sgt , aku akan terttidur dulu sampai kul 12.00pm tanpa makan , kadang2 aku mkn mlm,kdg2 tak..

****Fuh!!!aq yg taip pun rs penat..mcm ni lah namanya seorng ibu , aku ikhlas dengan segala apa yang aku buat ni..mudahmudahan di beri kekuatan untuk melaluinya..

Terima kasih Ya Allah..

Wassalam...

Friday, December 21, 2012

Sensitive 17 weeks 3days

  • Mula - mula nk kabo , preggy kali ni , aq x suka pakai lipstic , padahal dulu aq suka sgt pakai lipstic n melawa2 ni no 1 , kali ini hampeh! ,kadang2  pg2 sblm g kje , aq dh pakai , tup2 msuk dlm kete , aq lap lipstic ni .
  •  
  • Kedua , aq x suka sgt nk amik gambo walhal ,aq mmg pantang jumpa camera mesti aq nk over2 pic..he3 , sampaikan bercuti aritu pun gambo aq paling tak byk ..hubby pun pelik..
  •  
  • Ketiga , aq tak suka pandang cermin , entah aq rase muka aq mcm pelik ..taklah pelik mn pun mungkin perasaan je kot...seb bek muka aq xde tumbuh jerawat atau pape.
  •  
  • keempat , kedua2 belah kaki aq di landa eczema / dermatitis (gatal2) , fuh dh x lawo kaki ni , sok kalo dh ilang gatal2nya , aq pakai vit e cream..insyallah oklah .Simptom ni slalu terjadi bila aq preggy , tp kali ni teruk sikit eczema nya.sampai mcm ap tah kaki aq ni .
  •  
  • kelima , aku suka makan kuih karipap , kalau bole tiap2 pagi nk makan karipap tp karipap kat kedai sbelah GG bistro sg gulang2 je aq nk , kalo tmpt len aq xnk. Kedai tu besenya bukak waktu pagi jer..
  • Keenam, aq cepat terasa hati betul kalau husband aq menglike status cik Feeya Iskandar tu , deejay Sinar Fm . Rasanya setan mesti bisik kt telinga aq "beselah org cantik mmg ramai org suka..kau t dah xcantik!!" , setan betul setan ni ..terus aq lafaz astaghfirullahalazim!...tercampak setan tu jauh2 .
  •  
  • Sampai enam sensitive yg aq dpt kesan ni . .. takat ni ,ini jelah , mintak2 xde lah yg len dah..penatlah mcm nie...
First Time kene buat MGTT (minum air gula!!) wawawa....

  • Last since jumpa doc kt Klinik Kesihatan Sg Kajang , dia dh pesan ,2 weeks ag dtg untuk minum air gula..Alaaa....aq x suka lorh..xpernah kena minum air gula sepanjang preggy anak2 yg 2 org tu..sedeynya bile kene minum air gula..reason dia sbb katenye my late mother ade diabetes..
  • Dulu aq slalu watkn air gula ni utk bg patient minum, alih2 aq pulak yg kene....mesti xsedap gile tahap baban kan..huhu..
  • Td pun dah scan , baby progress ok..perut aq masih kecik ag...ibu2 yg dtg seangkatan dgn aku semua dok asik mandang perut aq,coz deme kate perut aq kecik walau dh 16 weeks..aq rs bese je..sbb b4 ni pun perut aq mmg kecik .
  • Mudahmudahan kali ini ada rezeki baby girl...actually aq tak mengaharp sangat..tp kalau Allah dah kurniakan alhamdulillah sesangat , tapi kalau dapat baby boy gak , aq x kesah janji ibu dan anak sihat sempurna dan selamat melahirkan .
  • Hari yg di nantikan pun tiba..pagi tu aq dtg jam 08.00 am tp nurse tu amik blood aq kul 8.40 , jadi next amik darah kul 10.40 am..pergh berjanggut aq tunggu lah jawab nye nie . Pas amik blood dia suh minum air gula tu , aq minum yg sejuk ..MasyaAllah!!kok rasenye mcm nie erk...lepas minum tu aq rase pening lorh..mcm nk muntah tapi aq tahan kn jer .. Aq g merayau2 n jalan2 , sblm kul 10.40 tu , aq balik umh jap..(padahal nurse dh kate xley balik) ...hehe...x betah aq duk kt clinic tu..
  • sekali nk pegi balik klinik tu , aq termuntah ,separuh air gula tadi keluar balik...oooppppsss sorry!!! (tp aq senyap2 je..xbgtau kt doc / nurse aritu...
  • Sory ya!habis je amik darah..aq trus rushing g kje...dr tg karang ul 10.45am sampai meru kul 11.15am...pergh!!! gile racing aq arini..kalo husbnd aq tau..mampus aq..
  • Apapun alhamdulillah..selamat smpai dgn jayanya...

Thursday, December 20, 2012

Kekuatan Untuk Cipta Bahagia!!!!

Kebahagiaan rumahtangga bukanlah bergantung pada kekuatan cinta semata -mata.Ada banyak lagi aspek kekuatan yg perlu ada pada diri kita agar rumahtangga kita berkekalan hingga hujung nyawa..
(yup!!entry hr ni jiwa n peringatan utk diri i Jugak)
 

Thursday, October 18, 2012

Muhasabah Diri




Assalammualaikum..lama dah rasanya xde entry ap2 kt blog nie..nk kata busy..x jugak n rasenye lebih kepada malas kot..

Hari ni 19/10/2012 , genap setahun abah pergi meninggalkan kami semua , dan sprt biasa apa yg aq rasa dlm minggu ni,aq teramat rindu padanya..segalanya terbayang depan mata . Aq selalu rindukan saat dengan abah , sekarang aq pregnt ag,br je 8weeks, alhamdulillah setakat ini aq xda mabuk pun,kurniaan Allah yg paling besar..Terima kasih Ya Allah ...


Cuma aq kekadang terbayang..kalau dulu , baru2 arwah mak meninggal , yang menyambut aq kat depan pintu adalah abah , abah yang mendukung si kecil yg baru lahir dengan wajah yg sangat gembira...dan aku akui , aq punya kekuatan melihat kegembiraan abah ... Nanti bila aq bersalin , siapalah yg menyambut baby tu kt depan pintu rumah...Ya Allah..rindunya aq pada kedua mereka...

Banyak kejadian yg berlaku selepas kami di tinggalkan oleh mereka ... isu tanah , rumah , hasil abah mak ... Alhamdulillah kami adik beradik masih utuh seperti dulu ... mereka yg x berhati perut telah menindas kami .. kami tidak mengharapkan apa2 , cuma kami harap Allah bukakan pintu hati mereka agar di beri kesedaran ...


Kadang2 aku terkenang kembali masa aq pregnant anak aq yg kedua , mak sedaya upaya menunaikan apa je yg aq inginkan .. mana mungkin aq lupa rendang ayam kampung terakhir mak yg mak kirim pada adik utk di beri pada aku , ulam jantung pisang yg mak rebuskan , bahagianya saat itu , untungnya lah mereka yang masih punya mak dan abah ... huhu kenapa mood aq sangat sedih ni ... xbaik untuk baby dlm perut ni .. entahlah .. xtau nk luahkan mcm ne...hati aq sgt sedih...

sekarang ni kami tengah giat memperbaiki rumah.harapan aq uatu ketika dulu , ketika aq berhijrah ke kpg , aq nak repair rumah ni , aku nk abah happy....

Friday, September 14, 2012

Indoor *& Outdoor Kami

14 September 2012 , Friday..
  

 Pagi ni aq keje agak lambat coz mmg byk hal yg kene buat akhir2 nie,sampai klinik dekat kul 9 , kelam kabut, racing speed aq bwk rini , tp xdelah nk racing sgt.. acctually aq xadalah berani sangat nk racing speed nie,xcent je lebih..hurm..letih rasanya .

Ramai pula tu pagi ni , doc agak speed check patient , nk tercabut kaki ni mengejar masa , dlm sibuk2 tu sempat jugak aq click www.maaduu.com ,hehehe..skrg tgh giler nak tgok cite Jewel in the Palace , minat betul ngn cite nie,cite tentang perubatan n masak2 tp jalan cite dia mmg menarik..so sweet Jang Geum n Ming Zhong...

Pukul 1 lak tadi Doc  dah bergegas balik , tinggal lah kami berdua kat clinic , pastu ap lagi calling bdk2 shift petang ajak g merayau kat Setia Alam , Lunch rini kat Pizza Hut..fuh!! kenyang perut , lama x mkn pizza ngn diorg sume..

Timbul lagi idea sengal , ajak diorg g Kuala Selangor , aq dah tentunya dekat nak balik ,diorg ar jauh nk balik, tp masing2 nak gak ikut..aq hayunn jelah...laki aq lak rini sibuk , ad keje , dia xtepon pun nape bininya balik lewat rini..hihihi...sakan lah merayau dgn diorg td...

 sekian.. xtau nk hapdtte ap dah..
Budak kecik ni kejenye asik gadoh jer..nk hapdate pn xda feel..bertuah pnye bdk...

Sunday, September 2, 2012

Manusia Duniawi..

Cerita ini telah lama timbul sedari arwah abah masih sakit,dan aku tak sangka akhirnya tanah abah yang telah sekian lama di usahakan telah di ambil semula kerana kerakusan manusia zaman ini . Yup undang undang dunia memang kau menang , kau tunggu sahaja dari Allah..


Puluhan tahun dahulu abah telah beli tanah itu dengan sahabat abah , namun oleh kerana org dahulu lebih mempercayai antara satu sama lain , maka tiadala surat perjanjian atau hitam putih  mengatakan tanah tersebut telah abah beli , org dahulu memang saling percayai , jujur dan amanah . Sudah lama tanah ini di kerjakan oleh abah dan kami , hasil dari tanah ini jugalah yang membesarkan kami adik beradik seramai 12 orang.

Berani diorg kata abah kerjakan tanah yang bukan miliknya...harap saja pandai , belajar lulusan luar negara , tapi akal tak cerdik , bengong..dan yang paling senang nak kata..diorg semua tu "BODOH" , abah bukan org yang macam tu,kalau benar abah begitu tak mungkin dia di lantik menjadi amil , kalau benar abah begitu tak mungkin abah meninggal dalam senyuman yang begitu indah dan bahagia...

Beraninya mereka rampas harta anak yatim piatu...barangkali mereka tidak takut akan hukum agama..sayangnya belajar tinggi2 tapi sebenarnya BODOH..malanglah...

Abg sulung telah nasihatkan kami , jangan naik hangin dan cuba bersikap redha..biar mereka mendapat balasan yg setimpal,ya..memang kami semua sedang cuba ikhlaskan hati ini , cuma itulah hati kami masih sakit....aku sendiri pernah tolong abah kat kebun itu , dengan mata kepala aku sendiri aku lihat betapa abah gigih mengusahakan kebun tersebut tanpa meminta bantuan dari sesiapa..

Cerita yang pernah arwah mak beritahu kami , tanah yg kami duduk sekarang serta kebun yg ada adalah titik peluh abah sendiri bukan harta pusaka dari arwah atuk Adam..Tabik untuk arwah abah kerana abah menjadi begitu Telus dan Mulia..Ya Allah berilah tempat untuk arwah abah dan mak di kalangan para solihin dan solehah,tempat yang terbaik di sisiMU Ya Allah...

Aku bermohon padaMU Ya Allah , mudahmudhan di beri balasan pada mereka yang telah menindas kami..KAU tunjukkanlah Jalan Yang benar untuk mereka dan juga aku Ya Allah..Amin...Yarobbal Allamin....

teks di bawah adalah petikan dari adikku,uahan hatinya dlm penindasan...


(Ap perasaan anda??jika tanah anda,yg telah diusahakan oleh ayah anda bertahun2..dirampas???????itupun setelah kepergian ayah anda...ya!undang2 dunia kau menang!<ya allah jgelah hatiku dan hati keluargaku..peliharalah kami,dan tetapkanlah hati kami..agar sentiasa berada di jalanMU.YA RABBI..<mood kecewa dgn sikap orng yg terlalu mementingkan duniawi,&pada masa yg sama sedih atas usaha arwah bpk selama berbelas-belas tahun nie,di ambil,maafkan kami abah,dan mak,walaupun abang2 telah berusaha untk mempertahankannyew..tp ia tetap tidk menyebelahi kita..xmengapa,perncngan ALLAH itu adlh lbh baik,akan ad hikmah disebalik semua ini..insyaallah amin....)

Pergi Tanpa Alasan ~ Lirik

Pergi Tanpa Alasan

Aku Mencintaimu..Bagaikan Langit Memeluk bintang ...
Aku Lukiskan Cinta Di hati...Tak Terbatas Lagi...
Aku Mencintaimu..Bagaikan Langit Memeluk bintang..
Aku Lukiskan Cinta Di hati..Tak terbatas Lagi...

Cinta Yang Dulu Bersemi...Kini Menjadi masa lalu ku...
Hatiku Hancur Tiada Berkeping...
Bagaikan Segelintir Debu...

Kepergianmu..
Tanpa Alasan Yang Pasti 
Kau buat Hatiku ini
Lemah Tak berdaya...
Semakin hancur Hatiku ini Tanpamu Ku tak bisa
Berdiri tegak dan bernafas lega....

Kepergianmu..
Tanpa alasan yang pasti ..
kau buat hatiku ini 
Lemah tak berdaya....
Semakin Hancur hatiku ini..
Tanpamu ku tak bisa berdiri tegak dan bernafas lega...

Lirik yang buat aq terkenang zezaman dl...sehingga kini kadang2 teringat sikit2 namun , itu semua aq anggap sebagai satu kenangan dalam hidupku..dan kini aq bahagia dengan hidup yg aq jalani..

Semoga dia juga akan bertemu jodoh yang sesuai dengannya.. :)


 

Friday, August 17, 2012

Hidup ini Perlu Diteruskan...

Sabtu 18 ogos 2012 , 0.50 am 

  Petang tadi habis keje , terus bertolak balik rumah , banyak bende belum buat lagi...Hari ini adik beradikku khabarnya akan pulang ke rumah untuk menyambut Aidilfitri bersama - sama di kampung , rumh ini akan kembali berseri dengan kepulangan mereka...pasti ini akan membuat rumah ini berjiwa kembali

Lagi sehari je nak sambut Aidilfitri , semakin dekat hari itu , hati aku di pagut pilu..seperti tidak percaya dengan apa yang dah berlaku...namun aku percaya semua itu ada hikmahnya...

Sekarang ni jam 1.00 pagi , kakak2 ku sume tak tdo lagi..almaklumlah dah lama tak berjumpa , masing2 pakat overnight sambil memasak utk sahur...karang esok bangun sahur tak tau pukul berapa..mata aku pun tak ngntuk ag..rs msh steady jer..

Abg kata esok petang ajak g kubur mak dan abah , abg kata tak sanggup nak g kubur pg raya , tapi dia tak menghalang kalau ada yg nk pergi pagi raya , bagi aku dah tentu kedua dua hari aku pergi...

esok pasti banyak keje yg nk di buat , stndby ajelah...rumah ni mmg kembali meriah kalau adik beradik balik..seronok je rasanya..happening...

oklah..dah nk pagi , kakak dh panggil suh tlg masak..

Wednesday, August 15, 2012

Untukmu MAk dan Abah..

Rabu , 15 ogos 2012 , 22.26pm..



  Tinggal 3 hari je lagi nak sambut hari raya Aidilfitri , semakin dekat hari itu , semakin sensitif jiwa aq , andaikan aq ingin menjadi seorang yang kuat dan tabah , realitinya aq tak mampu nak menyembunyikan rasa hati ini...

Rumah dah berwajah baru , aq ingin cipta suasana baru , ingin memberi rumah ini ada jiwa , rumah kenangan ini perlu berseri semula.., gelak tawa aq belum mampu untuk mengubat rasa kerinduan ku pada mak dan abah , setiap saat aq cuba untuk tidak membayangkan wajah mereka...namun... aq tak mampu...aq tak mampu...aq tidak sekuat mana...aq cuma aq..seorang yang lemah!!!!!yang tak kuat!!!yang tahu hanya menangis...itu aq yang sebenar kan???

Kuat konon...tabah konon...aq rindukan mak dan abah , kalau lah mak abah bole dtg dlm mimpi aq..aq nk peluk mak abah puas2...aq rindukan mak abah...
aq rindu aq rindu aq rindu aq rindu....

"Mak , abah , aq bukanlah seorang kakak yg baik ,tapi aq sentiasa untuk mencuba jadi yang terbaik untuk adik2ku walau dgn apa cara sekalipun,andai gurauku kasar , andai tegurku terlampau telus , itu adalah aq ... maafkan aq mak abah kalau aq gagal menjadi kakak terbaik utk adik2ku..apa yang aq lakukan adalah utk kebaikan mereka..."

Mak...Abah...Mak ...Abah...jika saat ini kau masih berada di samping kami , pasti kita adalah sebuah keluarga yang bahagia..Tau tak mak abah , aq selalu cemburu tatkala aq melihat org2 yang masih punya ayah dan ibu..aq selalu cemburu tatkala melihat mereka memimpin tangan ayah ibu mereka,aq selalu iri bila melihat kebahagiaan mereka....aq selalu cemburu melihat mereka gelak ketawa sesama mereka...aq rindukan semua itu...jika beginilah rasa rindu ini...

Astaghfirullahalazim...aq sepatutnya redha dengan ketentuanMU YA ALLAH.....ampunkan kekhilafanku..aq hanya seorang insan yang lemah..berilah aq kekuatan untuk menjalani hidup ini YA ALLAH..aq tau jalan yang terbaik yg perlu aq lakukan utk mak dan abah hanyalah doa..doa dari anak yang soleh/soleha pasti sampai padamu...Siapalah aq untuk menolak ketentuanMU..Aq bukanlah seorang insan yang sempurna..aq hanya manusia biasa...aq pohon padaMu Ya ALLAH..berilah aq kekuatan itu...

Mak , Abah ...setiap saat , setiap minit ,setiap detik..aq selalu merinduimu..aq selalu menyayangimu...aq selalu mencintaimu...setiap lngkahku..akan ku mulakan Alfatihah untukmu Mak Abah..mudahmudahan doaku sampai untukmu di sana...

Mak , Abah , kadang2 aq menangis bila teringat kenangan bersama mak abah , lemah kan?teruk betul anak mak dan abah ni kan?tapi bila dah nangis kan?aq rasa agak lega sikit,aq tau kalau aq nangis mak dan abah mmg takkan kembli lagi..tp sekurangkurangnya..aq dapat luahkan kesedihan aq...

Maafkan aq mak abah...kadang2 bila aq rindukan mak dan abah , aq mesti tgok gambar mak dan abah sampai aq  tertidur....


Monday, August 6, 2012

Korban 14 Ramadhan..

Ini dia korban 14 Ramadhan , sedang asyik kami adik beradik dok mengemas umah ,tetibe 2 ekor ular ni bole lak dia berlingkar kat bawah tangga..MasyaAllah..seramnye rasenye,xsangka pulak ad ular kat bawah tangga tu , keadaan jadi huru hara , satu jam jugak lah dok memcari ular ni , habis rumahnya bersepah semata-mata nak  carik ular ni..

Syukur  alhamdulillah ularnya jumpa dengan bantuan abg2,ular ni berjaya di pukul dan di ikat kepalanya,gaya ular ni ad yg kata cam ular tedung , ad gak yg kata ular "jangan" ,aku tak kisah ia ular apa , janji dh dpt di bunuh..

Tak pernah aku rasa cems macam ni bila tgok ular , geli geleman rasanya ...dah la panjang..besau pulak tue...eeeeiiiii...mintak di jauhkan lah lps ni..

Hri ni mmg bnyk keje merepair rumah..ptgnye lak aku gegas balik sg tengi..siangnya mmg banyak sgt wat keje, nasib baik aku tahan pose ag..huhuhu

Mlmnye pulak..kaki ,tangan. badan,sume lenguh2 kaki smpai bertelo...hahaha...letih ooo....

Akhir kata..as salam..mlm ni dah sunyi sepi , abg2 dan kakak2 sume dh balik rumah masing2..husband lak g penang dah...mlm ni husband lupa lak nak kiss n salam , selalu dia kiss n salam..mungkin td ramai org kot..

Apapun moga perjalanan abg selamat dan di lindungi oleh Allah...

I love u abg..

Wednesday, August 1, 2012

~Kebahagiaan itu adalah Syurga Dunia~: Apa ada pada Rindu..

~Kebahagiaan itu adalah Syurga Dunia~: Apa ada pada Rindu..: Kalau macam ni rasanya rindu , aku xnak lah merindu lagi , seksa rasanya bila merindu tapi org wat tak tau aje...rasa macam org asing pulak....

Apa ada pada Rindu..

Kalau macam ni rasanya rindu , aku xnak lah merindu lagi , seksa rasanya bila merindu tapi org wat tak tau aje...rasa macam org asing pulak..

Kenapa boleh ada rasa rindu ar?sedangkan kita  tau bila org menjauh dari kita , tidak rapat seperti dulu , tidak gurau senda mcm dulu , bermakna org itu mmg tak mahu panjangkn perhubungan dengan kita ataupun org itu tidak mahu ambil tahu hal kita lg , bila dia berhenti melakukan itu,kita kan rasa pelik dan janggal , mcm ad sesuatu yg xkena..

susah kalau nak ubt org skit rindu ni...kadang2 boleh melayang dan terbayang senyumannya tatkala kita bersendirian , cuma kenapa harus terlibat dlm rindu merindu nie??Nama pun rindu , org yg dirindui itulah penawar bg org yg sedang merindu..

Cuma andai rindu itu adalah rindu terlarang , mungkin lebih baik di pendam atau di luahkan dlm hati??? situasi mcm ni lagi sukar,perit rasanya kalau menahan rindu itu...Tanya diri sendiri,pasti ada jawpannya .Sudah takdirnya begitu, kasihan pada yg terlibat dlm rindu terlarang , tiada siapa yg dapat bantu..mudahmudahan tabah hatinya dan jadikan kenangan terindah dalam lipatan sejarah sendiri yang x akan orang lain tahu , hanya yg merindui tahu akan perasaan orang yg dirindu dan hanya or yang dirindui tahu mcammana perasaan org yg merindu...

Ambil Lirik dari lagu Nera , Hatiku Milikmu ...

Pernahkah engkau hargai ,Cintaku yang Sejati...
Pernahkah engkau mengerti , Dalam diri ku ini..
Betapa hebatnya cintaMu memberi ku Sejuta pilu....
Betapa agungnya asmaraMu membuat ku berteduh..

Disisi Mu aku terdiam seribu bahasa...
Di hatiku bergetar sejuta rasa..
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padaMU..
Nafasku terhenti bila melihat dirimu..Terasa Pantas degupan jantungku..

Mungkinkah hatiku milikmu jua..sayang padamu...
Kan ku Abadikan Dikau suatu kenangan yang manis..
Yang Tak Mungkin aKu Lupakan untuk Selamanya...
Kan ku coretkan kenanganmu dalam sanubariku ini..
Agar jadi yang terindah dalam hidupku ini...

Mungkin lagu ni sesuai kot untuk org yang sedang merindui , tapi xdapat nak kata..
Akhir kata..mood malam ni mmg agak jiwang , coz admin sedang bersendirian depan makcik lappy nie..hu3

selamat malam semua...

Friday, July 27, 2012

Roh Di Bulan Ramadhan

Roh Dibulan Ramadhan

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. 

Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.

 Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesal ahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz

.Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.

 Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.Di sini diberitahu hikmah adanya alam kubur. 

Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita.

 Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.Sebarkan hal ini kepada seberapa ramai orang terdekat anda, dan mintalah mereka untuk melakukan hal yang sama. 

Yang jelas jika anda tidak meneruskan hal ini, maka anda telah melepaskan kesempatan untuk saling menasihati dalam kebenaran dan beramal soleh. Jika anda melakukan dengan ikhlas insya Allah anda akan mendapat ganjaran pahala kebaikan dari Allah.

 Maka dgn itu marilah kita meneruskan doa, zikirullah, bacaan yassin dn sedekah yg berterusan bagi membantu mereka seandainya mereka dibenarkan pulang kedunia pd bulan barakah ini ~

Insyallah...Mudahmudahan mendapat manfaat dari ini...

Monday, July 23, 2012

Oh Adikku..rentetan Ramadhan

Isnin , 20:42 ,

lagu ayushita "tuhan berikan aq cinta" , berbunyi tanda ada mesej masuk , aq pun dgn sepantas kilat mencapai.. (aq pantang bunyi handphone..laju je..he3)

"Fid , ko ase perlu ke wat knduri 2?da 2hr ni , aq rasa mcm xnk wat knduri tu , bukn pe aq rs sedey tok umh tu n aq rs cam nyusahkan korg sume utk wat knduri tu"....Amal bg mesej.. alahai..np pulak ngn amal ni , ad yg xkene ke?aq mula di pagut rs bimbang lantas aq rely back .

"hurm..np cp mcm tu,xpe td aq dh bincang ngn iwan,psl umh ni,mgu ni kitorg nk psg syiling canvas dl , n plywood tu nk psg ,kn impian bapak nk wt kenduri utk ko , np tetibe cm xnk?ad prob ke?" ,cube nk korek rasa hati adik laki aq yg sowg nie, ap yg xkene ngn dia agknye ea..sian pulak aq tgok..

"Aq blh teringat bpk je,2 yg sdh je ...aq xmerasa la nk uruskan borg2 nikah ngn bpk ,cam ajis dl..." , huhuhu..aq dh agk dh ini yg bermain dlm kepala adik aq nie,sbnrnyer sblm dia feel mcm tu , aq dh bygkn nnt spnjg nk uruskan amal nikah tu , xpe mal , aq snggup teman ko nk uruskan borang nikah tu nnti , aq harap ko tabah dgn semua ini , aq mmg pndi ckp je , sebenrnyer aq pn xsekuat mn , lgi gembeng aq rs...

"lah..ko pn sm erk mcm aq ... aq dh 2weeks mcm xbtul , kejap2 mcm nk nangis sndri..mmg ssh nk lupakan sume tu n mmbygkan raya krg xde mak bapak...huu...jd apalah agknyer , xpelah mal , kite redho je k?kita adalah khalifah Allah yg terpilih untuk menerima ujian ini..ber erti kita kuat sbnrnya..."

hurm...mdhmudhan tabah adikku sorg nie...aq pown xtau nk kte ap dah, hanya doa yg aq mampu lakukan agar kite sume kuat...di akhiri sms mlm td dgn jayanya...huhuhu

alfatihah utk abah dn mak...

Sunday, July 22, 2012

Bulan Ramadhan Tiba..

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan untuk semua umat islam di seluruh Malaysia , semoga Ramadhan kali ini akan membuka pintu hati kita untuk menjadi khalifah Allah yg lebih baik berbanding masa2 lalu.

 Dan untuk sekian kalinya aq menjalani ibadah puasa tanpa mak dan abah . Perit rasanya bila mengenangkannya . yup dan kami telah merasai betapa kosong dan sunyinya menjalani ibadah ini tanpa mereka , dan aq tak dapat bayangkan untuk menempuh Hari Raya Aidilfitri ini tanpa keduanya , aq tau kami semua mampu menghadapinya , Allah takkan menguji hambanya di lur kemampuan hambanya . Aq akui itu , dengan apa yg telah terjadi pada keluarga kami , aq lebih redho dan semakin mengerti bahawa dunia ini memang hanya sementara dan hanya pinjaman untuk kita di dunia ini .

Puasa pertama aq , aq amanahkan adik adikku pada kakakku Ila@ebit , kerana aq harus mengikut suami ku berbuka di rumah keluarganya , lagipun sudah lama aq x balik sana .

Syahdu bila aq bayangkan adik2 ku , pasti ada drama yg berlaku , dan seperti yg ku jangka , mereka menangis ketika berbuka , aq tau pasti kenangan bersama arwah abah dan mak terbayang dpan mata mereka . Apa nak buat dik , kita adalah hamba Allah yang terpilih untuk menghadapi ujian ini , aq harap kita sama - sama kuat n tabah .

Andai di ungkap dengan seribu kata - kata pasti pun aq tak dpt gambarkan perasaan aq ketika ini , aq tak tau pun andai ada yg mengerti perasaan aq . Mungkin mereka yg pernah mengalami akan rasa apa yang aq rasa . ha

Semoga Ramadhan ini akan membawa pergi kesunyian,kesepian dn kerinduan kami terhadap mereka , Mudahmudahan kami semua dapat tbah dan semakin kuat dlm menjalaninya .

Amin..Yarobbal Alamin..

Wednesday, June 13, 2012

Keputusan dh keluar...

setelah berhri2 menunggu penuh debaran, akhirnya keputusan keluar gak ..
x sangka hadif dpt result tu , mama bayangkan apa lah agknye , almaklumlah kat umah kejenye men gme je.. pening dok membebel je kt dia..

keputusan penuh 8A 1B 1 C yg B hafazan , yg c lak pend seni , dh agak dh , anak mama ni law bab mewarna mmg ssh cikit...agak sambil lewa cikit , paling tinggi Al Quran , yg syok sume mata pelajaran 80% ke atas , mntap betul..

Mama harap hadif bole wat yg terbaik lagi..


Mama trusted u !!!  love u syg...

Kene lagi

Elok je nk balik tadi , ps anta hubby g ofis , bole lak gear 4 tendang2 , dlm hti dh agak dh , ini mesti gear box mintak di repair nie . trus calling abg , abg kate td ms dia bawak ok jew xde lak tendang2 , pastu smpai klinik ok jew , stay kat clinic .

Kul 4.15 gerak balik coz dh jnji nk wat patin masak asam utk abg sblm abg g penang , smpi jln nk menghla ke kapar , gear 5 lak tendang2 , waduh!!! dah sah betol nie , mesti nk jadi prob kete nie , kete aq pantang law satu dh di betulkan , yg len pn mesti nk kene tuko ... So ? redho je lah .

Abg kate cer try bwk smpai kt abg pomen yg slalu tu kat kpg api2 , dekt kuala selangor , pergh lenguh tangan nie dok menahan gear tu bia xtendang balik  . Lenguh menahan gear ni dr ngeracun keliling umah ..  Hurm apapun xley..

Mlm ni abg nk g penang , sok syg terpksa cuti coz xde trnsport..waduh..cuti ag..bila mau kaya nie.. dugaan betol....

Sabar ye Pn Rafidah ...byk dugaan yg telah dilalui dn kite mampu tangani nya ... mudah mudhan kali ini pn mampu ... insyallah ...!!1

Friday, June 8, 2012

Cinta Setengah Mati...

Cinta Setengah Mati 

Keramat betul ayat tu, betul ke ada macam tu ? atau mungkin aq yg tergolong dlm tu ? Wah !! terasa di awangan bila dah jatuh cinta ... tapi cinta dalam rumahtangga lagi indah ... sebab bebas melakukan apa saja dan bebas menunjukkan rasa kasih , sayang , cinta dan segalanya untuk cinta hati kita ... ohoho.. i like bile sometimes  i tetiba nk jatuh saaayyyyaaaang sgt kat my hubby.. selalu nya itu terjadi bila dia balik dari outstation , rasa rindu betul dengan dia padahal tak sampai 48 jam pun dia pergi outstation ..  Memang indah klu dh bercinta dengan suami sendiri... 

 Setiap hari ku bayangkan , setengah mati ku korbankan ,
Apapun akan ku lakukan ..... demi kamu... Demi kamu....
Setiap hari ku harapkan , setengah mati ku korbankan , apapun akan ku berikan ,
demi kamu .... demi kamu... seribu kali ku mati ku rela untuk dirimu ...
Sekali pun ku takutkan kehilanganmu
setiap hari ku bayang kan , setengah mati ku korbankan
Apapun akan ku lakukan demi kamu..demi kamu...

Yang pasti cinta itu memang indah andai di bajai dengan kasih sayang , di sirami dengan kepercayaan , bertolak ansur , semua itu amat penting di alam rumahtangga , ke egoan perlu di runtuhkan agar tidak menyakiti hati pasangan kita ....


Mudah mudahan cinta ini akan terus kekal selagi aq masih bernyawa .. walau mcmmana hebatnya cinta kita , Pastikan cinta yg sejati hanya untuk Allah yang Esa ... Dialah penentu segalanya ...

Benci Bilang Cinta

Benci Bilang Cinta

Sejak menjak nie,telah terpengaruh dengan cerita ni,seronok pulak layan cite nie aq pn tak tau nape,kdg2 aq ni memilih sikit bab2 nk tgok cite dr seberang nie..hehe..

Punyelah layan cite ni smpi terbawak2 dlm tdo..haha..pape tah..i like Baim Wong n Marshanda , sweet betul lah diorg lakon..

Wat masa skrg ni yg aq paham,cite nie pasal kahwin kontrak,n macam biasalah melibatkan harta..jd timbul mcm2 konflik yg memningkan seluruh jln cerita.

Pastu soal cinta,hati dan perasaan,itu yg menyentuh tu,dlm cite nie si suami masih ada skndal ngn bekas aweks dia,n si isteri ni jenis buat tak tau n dia xmo luahkan,dia pendam sume hal yg menyakitkan hati..sampai satu ms,dia mcm nk meletup kemarahan,pergolakan rumahtangga terjadi antara mereka...
i suke gaun yg dia pakai tu ..cantik..so sweet...
hensem ar dia nie.... >_< ....

Thursday, June 7, 2012

Selamat Ulangtahun syg..5th

  Selamat Ulangtahun yg ke 5 Muhammad Hadif Wildan.
Mama percaya yang anak mama akan menjadi yg terbaik satu masa nanti,insyallah...terima kasih kerana telah menceriakan rumahtangga mama dan abah..luv u syg...
as usually,kitorg mmg suke amik foto.hehe...bear besar tu i yg punyer...long time ago my hubby bgi on my birthday..bear tu br di basuh jd nmpak baru ne..kalau x...hurm..hanya diorg yg kt umh tu yg tau cmne letek nye...hahaha...
 dapat hadiah dr makciknye,tabung air dengan tabung duit,sblm ni hadif simpan duit dlm tin jer..

ragam si adik adam dengan cake angry bird...tgok lah kat muke dia tu bukan main comotnya lagi sampai kene mandi lagi malam tu..Adam adam ada saja peel dia..

At last..happy birthday hadif,mama harap anak mama akan menjadi anak yg soleh dn tidak melupakan tanggungjawab pada keluarga satu masa nanti...
sayang kamo...

Tuesday, April 24, 2012

Elektrik oh elektrik

Fuh!!!!!! Panas se lah...walah walah...tgok tulisan dh tau kan???huhuhuhu sungguh kesian aq rase..ini baru panas kat dunia kat sana nanti xtau mcm mane..udah tu patient non stop lak tue...
 kat clinic ni dh la xde lubang udara..yg ade lubang idong jer...hahaha..

Tp mcmmana pun i still steady..he3..x caya?tgok pic kt bwh nie..
 konon2 lah nie..sebenonyer dh gobyos dh nie..kepanasan betol rasenyer.
best kan?steady jer..xberpeluh pun muke nie..cayalah produk gervene green tea...like it..pastu rsnye i kurg kolesterol jd xde lemak yg nk di bakar..hahaha..
  Ketika ini..pergh menggoda betul air sejuk nie..seger bile dpt minum air ni...

Xde elektrik since 10.00 pagi tdi...until 4.00 ptg td..tp b4 4 ptg aq dh cabot balik rumah..
xtahan aq rasenye..sumpek...

Among2 Fizzi dan Faqihah

Sunday 22 April 2012 , 

 Se awal pagi kt umah dh gawat dek sore adik beradik kite..nmpak meriah gitew..dlm kemeriahan ini biaselah kdgkala masing2 dok flashback citer citer dolu...Rini nk wat among among utk baby fizzi n Faqihah , among among tu mksudnya cam kenduri doa selamat kecil kecilan,kitorg anta bontrot/berkat kt umah sedara terdkt...

Penat2 rini , alhamdulillah segala urusan berjalan dengan lancar,sesi masak memasak telah selesai jam 11.00 pagi td.Kemudian trus sesi bungkus,pastu trus rushing anto berkat kul 12,Perbincangan psl umah juga tlah di buat n so dissapointed bile abg long x sprt x stuju utk batukan umah tue,maybe once tim i dont know..tgok jelah..mdhmudhan ada jln utk selesaikan umh nie..

stat anto kul 12 abis anto kul 2..hamik ko..ms anto kat umah wak rumi (kakak abah) , terjadi tragedi menyayat hati yg bole wat kitorg gendeng skjp..

Aq : Assalammualaikum wak!!!
Wak Rumi : Waalaikumsalam..sopo ki? (sambil salam)
Aq : Wak , ini Pidah anaknya wak suradi...
wak Rumi : (Muka sedey dan terus menangis) ualah!!!!anak adikku yo!!! ualah2 (dia terus peluk n cium aq)  (aduhai..wak ni kok sedey sgt)
Aq : Ye wak,sabar wak ,ni nak sampaikan salam abg dan along buat among amongan utk anak a.jeman dan anak ajis.(sambil tgok wak yg dh nangis tu , aq pun ter emo jap)
Wak Rumi : Iye??wes manak?(pastu wak trus pandang Amal aq pun kenalkn Amal kat Wak)
Aq : Wak ,ini Amal ...
Wak Rumi : Amal???anak Suradi jugak?? 
Aq : Iye wak...
Wak Rumi :(wak trus tarik amal dn tepuk bahu amal) Ualah...Amal,bapak ea wes orak eneng yo..kue arek RAbi kok..ualah.. (sambil terus terusan menangis)..
Amal : Iye wak...sabar wak jgn sedey2 wak..

Pastu aq mencelah untuk mintak diri sbb byk umah blum pegi...law aq lama2 kat sini boleh bocor mata aq nie..dahla aq mmg tgh ke angen sgt ngn mak dan abah...walah wak wak..sian pulak aq tgok....sblm blk aq salam n rangkul wak sambil berkata " Wak jgn sedey2 ea..insyallah mak ngn abah tenang an bahagia kat sana..." ,

Kami pun berlalu pergi dgn hati blur sekejap....

 

Thursday, April 19, 2012

se***nd love

sweet..for da long time ago..ini lah kad pertama dan terakhir yg my hubby pernah bagi kat i sempena hari lahir i..di akui my hubby mmg x jiwang orgnyer,dan aq pun selesa begitu..sejujurnya i katakan i suka seperti itu..jadi bile dia buat sesuatu yg len i rase special sgt...kad ni beserta cik teddy bear yg besau ssgt..like2 skrg teddy tu dh jd permainan adam..tengah kemas2 brg lm tetibe jmpe kad nie..sesaje je wat entry utk my blog...
Ayat pertama yang xley blah  tu..tang muncung2..hehehe..dl mmg i suke muncung2,tp skunk xde..(ye kot)....

sejak itu kalau besday i je..dia lebih slesa bg hadiah je dia xkan bg ayat2 jiwang dah..i pun gelak kalau bc ayat2 jiwang dia..hehehe...

thanks abg for da lovely memory..

Wednesday, April 18, 2012

Waduh...

15 April 2012 , Ahad Jam 12.0o PM ,

Arini x seperti biasa aq bangun,selalu bangun awal,oleh kerana pe**od,tlbat la bgun ngn bdk kecik tu skali mmbuta smpai kul 9.30 , pastu rushing g Tanjong nk carik lauk..aq tgglkan si kecik ngn hubby coz diorg msh smbung tdo..

aq rasa kejap je aq g tanjong , tup tup dh kul 11.30 ,apa lagi trus kelam kbut nk balik umh,sampai je umh tgok my hubby n Amin ngah bukak bumbung umah atas..sekali di tarik kayu nyer terus "brooollllllll" , bunyi kayu runtuh..isk isk isk..dh mcm keropok kayu kat umh nie..sedey aq tgok..cenggane nk wat umhnyer nie..

xlama pastu Kang Lan dtg (anak buah abah yg paling rapat ngn abah),melayu panggil abg Lan,kang lan pun kate,"rugi law ko nk ganti kayu nie,bukan apa,kayu skunk mhal,xberbaloi taw,baik ko blikan batu je,buat rumah batu,cikit2 pun xpe', pastu dia sambung lagi, "ualah ualah,paman wes orak eneng kok kaye ngene umahe yo"? melas tenan ",apa boleh buat...kenangan itu mmg ttp kenangan...

kalau ikut aq,aq xkesah nk naikkn batu but kene bincng ngn sume adik brdk coz,umah lama kan,aq harap mggu ni,jawapan positif yg kami trima dr sume adk brdk...Jika jwpan positif,akn trus di fikirkan jalan utk cari sumber kewangan pulak...harap harap Allah permudahkan urusan kite sume nie...

Insyallah!!!!

Friday, April 13, 2012

Tsunami Oh Tsunami

Assalammualaikum pembuka bicara...
Mudah mudahan dikurniakan limpah kurnia yang tak terhingga untuk kita semua dari NYA yang Maha Esa..(insyallah) ...

Pada 11 April 2012 yg lalu ,kite semua sekali lagi di gempar kan dengan kejadian alam serta kemarahan bumi pada manusia,gempa yang amat kuat skali dengan bacaan 8.5skala ritcher d ikuti dengan gempa susulan 8.9 skala ritcher , subhanallah sudah cukup menggentarkan hati semua manusia termasuk di luar negara..bayangan Tsunami yg besar seperti lapan tahun yang lalu bermain2 di minda .Terdetik di hati "Ya Allah!! lindungilah mereka yg berada di Acheh serta berada di tempat yg berkenaan.." ,aq terlupa seketika mlm ni my hubby kene g Penang , anta brg kat sana ,hati aq dh di pagut kebimbangan..Agak lost control seketika..
Usai solat maghrib ,aq trus sms bos hubby aq mintak dia tunda pemergian ke Penang hingga semuanya reda dan alhamdulillah bos dia kasi..
Dlm jam 10.30 mlm,amaran tsunami telah di tarik balik ,dengan hati yang redho dan aq serahkan semuanya atas urusan Allah,aq izinkan my hubby pegi,aturan Allah pasti sangat baik untuk khalifahnya,Mudah mudhan semua selamat.Walaupun begitu aq rasa risau sepanjang mlm..

jam 08.00 pagi , my hubby sms "syg,abg dh sampai Penang" , syukur alhamdulillah!!semua selamat ...terima kasih Ya Allah!!

Jam 02.30 petang , "syg,abg dh gerak balik sekarang di changkat Jering", syukur sekali lagi..terima kasih Ya Allah...

Jam 05.30 petang , ketika aq sampai di rumah,abg pun dh sampai..
kelegaan yg tidak ter hingga....

i Dot Dot + Ladybird

i got a new hobby...sejak menjak ni i like wat bende baru (bagi aq bende baru tp xtau la org len yg dh expert hehe) apapun i enjoy ssgt wat bende ni coz menjaaadddiiii...

ms mule2 wat sgt sedey coz i xbli dia punye stand..jd upe dia sgt huduh..hohoho..but a second time..alhamdulillah..menjadi..second time wat Dot Dot sempena my name..i praktis nk wat apam ni coz next week kt umh i ade kenduri bancaan (doa selamat utk 2 baby)

 ini Dot Dot hasil yg pertama..hurm kombinasi warna agak kureng cikit bcoz thats a first time weh...n yg  nie kurg gebu cikit sbb over colour..maybe next time i akan kurgkan kaler..




 thats a second apam dot dot n yg ni up cikit coz dh jadi apam dot dot ladybird...puas hati dgn yg nie..pasni nk try angrybird lak..mgkin rumit cikit agknyer..apapun just try my besh..enjoy enjoy....takat ni i buat utk suka2 je..pas wat pas kat jiran2 n membe2...kalau ae rezeki...bolehlh...


Tahniah Dot!!!berjaya gak wat apam Dot Dot...
 

Tuesday, April 10, 2012

alhamdulillah..anakku...

Anakku..Syukur alhamdulillah kerana Allah kurniakan kamu berdua pada mama...
Muhammad Hadif Wildan , anak mama yang sulung dan kini kamu sudah berusia lima tahun..
Walau adakalanya kamu sangat nakal , adakalanya kamu membuat mama menangis , adakalanya kamu bijak ... walau apapun perangai kamu..trully mama really loves you...
Mama bangga mempunyai anak seperti kamu... Hati mama selalu tersentuh apabila kamu memujuk mama tatkala mama teringatkan atuk dan nenek kamu..  kamu selalu buat mama bangga dengan setiap perlakuan mu.. Adakala mama geram dengan perangai kamu yang selalu membalas kata kata mama,tp mama tau itu adalah kebijaksanaan kamu..
Mama harap walau apa yang kamu lakukan,kamu akan menjadi anak yang terbaik untuk mama an abah..
 Pose utk mama,baru nk g sekolah,mama dh snap gamba dia...Bersekolah di Pasti Al Amin Blok C Sawah Sempadan , Mudah mudahan anak mama dapat belajar dengan baik di sekolah nanti..

Lahirnya Putera kedua Mohammad Aqif Adam menambahkan seri di dalam rumahtangga mama dan abah , Tapi sedih sebab Adam x sempat jumpa neneknya yang amat penyayang kerana neneknya telah meninggal ketika Adam dalam kandungan mama berusia 7 bulan , 
Tapi mama pasti Atuk telah beri kasih sayang sepenuhnya pada Adam.. Dan mama juga pasti Adam terima kasih sayang itu kerana Adam memang rapat ngn Atuk..
Dan sekarang bukan main bijak lagi..sama macam Hadif...
  Adam ngan ipadnye..akhirnya abgnye mengalah...berebut ipad ngn adik....

Apapun mama harap kamu berdua dapat menjadi anak yang Soleh dan tidak mengabaikan Mama dan Abah satu masa nanti..

Mama Saaaaaayaaaang Kamoooo...

Mama trully Loves you..

^_^
 

Sunday, April 8, 2012

Times to Kemas...

Ahad , 08 April 2012 

Pagi pagi sebelum bbdk sume bangun aq dh bergegas ke Tiram Jaya nk beli  bahan bahan wat sarapan pagi rini,mennu utama cam bese Mee goreng,byk lak kedai ttp rinie seb bek kedai makcik yg kat tepi skali tu bukak..
Pastu trus g Kubur Mak ngn Abah,sayu hati seketika..then normal balik bile kene gigit semut masa kat sane td..hehehe..tau tau je semut ni xbg bersedih..

Balik terus masak sebelum bdk2 bgun,pastu dengan excentnye carik tong racun dn racun..nk g meracun keliling umah lah..dh bnyk beno rumputnye panjang2.

 selama ni xpernah ngeracun..selalu teman abah petik sawit,buang pelepah sawit dan kutip buah yg gokgrok(gugur) , sekali angkat tong racun mau patah da tulang bahu..hahaha..yg penting i still steady .. hubby n adik rini xde coz dia g  carik kayu utk repair rumah..x balik2 dr td...


elok je i pakai baju arwah abah ni,ini baju yg slalu abah pakai ms dulu2 kalau g kebun, pas i pakai baju ni,i tunjuk kat adik i si Fiqah..automatik dia jerit "eh!!!teringat bapak pulak" , aq pn dgn lagak bapak yg goyang2 menggayakan baju dia..hehehe...yg kat bahu tu pulak kain batik arwah mak utk tampung tong racun yg berat tu..peh!!!sengkleh bahu weh...(lenguh) .


Akhirnye sblm kul 11 dh siap ngeracun keliling umh dn depan umah..pastu trus buang pelepah kat kebun depan..
Fuh!!!! penat kot..agknye cmnilah abah rasa dolu2 ms nk besokan kitorg kan ...
Thousand thnks to arwah abah!!!(waau abah dh xde)


kendian aq tetido smapai kul 2...kul 2 br bagun..trus gegas g solat...oh!!!no!!!!blum masak ag!!!!!!
jawapannya????


"abg..jom makan kat lua..syg lupa nk msk ttdo td penat sgt"... jawapan abag?? simple..


"ok syg..jom kita mkan kat lua..suh bbdk siap2.." ,tengkiu abg!!!!


destinasi makan tengahari kat Ani Sup Utara Kuala Selangor....
.

 

baby Fizzi

Prehaapdet utk Acik Iza...

Cik...inilah anak bongsu Abg Jeman..skrg dia dh ada 4 baby boy..yg latest ni dia nk gurlz pn dpt boy..xpelah dah rezeki..i ade ckp ngn dia tambah ag satu,cukuplah futsal team... >_<


 ha yang  nie ist pic..snap mase dia btul2 pas mandi...ms nie dh 2 month,i2 yg dpt snap gamba dia nie...




dpt pun gamba budak nie senyum.. 
Full name Muhammad Fizzi bin Azman , Born on 02 Febuari 2012 ,

 ok..sekian...terima kasih.....jpe di len entry..

Friday, April 6, 2012

*Impianku****@angan2ku

Bila aku kenangkan dan termenung sorang2 kan?adakalanya terbayang satu impian.@angan2?yang pasti aq dambakan impian dan angan2 itu..*_*

impian yg aq xpernah kongsikan dengan sapa2 pun termasuk hubby aq sendri..mungkin aq pernah cerita secara xlangsung,tp xpasti lah dia perasan atau x..(mcm malu pn ade) dh besa2 mcm ni msh ade angan2 ***>_<

aq selalu bayangkan...andai satu masa nanti..
Aq nk pakai baju mcm nie....atau...
yg ni..hurm..indahnya angan2 itu..impian memakai baju ini  bukan ketika aq mendirikan  rumahtangga,impian ini ketika aq sudah mendirikan rumahtangga dan mungkin ketika itu aq sudah punyai anak yg ramai..hahaha..

satu resepsi yg simple dan yang paling aq angankan....
Dengan memakai gaun tersebut..aq impikan utk Dance@menari..wif my beloved!!!!hua!!!..so romantic!!!i like...hurm..angan2 inilah yg aq impikan dr kecik sampai la ni..hehehe..

bole ke jadi angan2 camni?tercapai tak ea..kalau tercapai..melompat xcukup tanah lah jwabnye..haha.. Xkesah lah nk dance katne..kalau kat umah pun dh better sgt..dance dpn TV..(wat lawak je..)

Kalau de sp yg rajin membaca tu..dh xjadi rahsia lah impian aq ni... impian..impian..impian...

>_< ....  *_*   ... ^_^

Wednesday, April 4, 2012

Ipad ipad

Sejak ade ipad ni aq jadi jeles ngn ipad..mana taknye...asik ngadap ipad je..tensen tol aq..cam xde bende len jew....utk dua hari ni aq merajuk ngn laki aq sbb dia sik men ipad dia je..anak anak pn sm,dr yg kecik smpi yg beso..asik asik ipad ipad...tp bile time haus n lapa pandai lak dia crik aq..bertuah betul diorg nie..aq sorokkn ipad ni br tau..

Mlm ni dia g penang..aq pun lenjan ipad nye nie,hapdate blog tp xreti nk masukkn kn image..cmne tah nk masukkan..seb bek dia men game je kt ipad ni..law chatting2 ,dh ku jual ipad nie..hehehe..

Tuesday, April 3, 2012

Long time ago...

gambar kenangan raya tahun???hurm dh x ingat dh sbb dh lama sgt...law x silap mas ni aq darjah 4 kot..cer carik i kalau terrer..hehe(ms kecik2 dl suke sgt wrna red..dh besau2 gini dh xminat warna tu..mcm terang sgt jew...)
cute picture ms zaman kecik2 dl..rindu betul ms tu...seronok...adik beradik ramai ni terasa nikmatya..mcm nelah kalau adik beradik aq sikit...mesti rs kekok..xseronok..

xde idea mlm ni..mata dh ngntok ssgt tahap baban..
pre update akan meyusul t..
tatatatatata....

Friday, March 30, 2012

Lutong oh Lutong

Balik je keje trus rushing amik bdk2 kat umah nk bwk g carik buku kat Plaza 1,dengan xmandi nye..trus pick up diorg..
Muke fresh non make up..huhuhu..seb bek xkilat berkilat..
pose pertama...aq suke amik gambo nie..slalu my hubby xmo bgmbo..xbp suke..kali ni aq paksa..snap je gambo dia ngn anak2..panas weh time nie...

panahan cahaya matahari menyilau kan pandanganku...tepis tepis..mama..tolong..
 alkisah..ada seekor lutong kat atas signboard rumah api..lutong ni telah dikecewakn oleh awek lutong..(agknyelah)sbb ms kitorg nk amik pic ni ade sekor lutong kt bwh tu dok asik menengok lutong kat atas ni pastu lutong kat atas ni bole lak wat gaye jual mahal..eksen kot..tergelak2 kitorg ms tgok...
Model Rumah Api Kuala Selangor..hehe.,gambo ni pun aq suka..diorg ni lah takut bebeno dengan lutong..asik lari lari dr lutong je...tp lutong kat sini pun dasat2 mcm2 peel ade...ni lah tempat yg xbp bnyk lutong nye..kalau ade sure diorg xnk amik pic punyalah..
 aq tau diorg suke sgt dgn pokok besar nie..sbb tu pegang xmo lepas..mmg besh masa snap pic nie..mcm2 peel diorg...kemain suke jmpe Lutong kt Bukit Malawati nie..
popular lutong kt sini..ramai yg snap gmbo dia...suke lh...time ni ade sekor lutong g curik kacang pnjg...customer..menggagau dok mengejo....

Thursday, March 29, 2012

Tentang Abg & Syg


Aku Tersesat Menuju Hatimu....
Beri Aku Jalan Yang Indah...
Izinkanku Lepas Lelah Untuk Sejenak  lelap Di bahuMu..

Dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku.....
semoga cinta kita kekal abadi sesampainya akhir nanti selamanya...

Tentang cinta...
yang datang perlahan
membuatku takut kehilangan...
ku titipkan cahaya terang...
tak padam didera goda dan masa..

Dapatkah selanya kita bersama..
menyatukan perasaan kau dan aku..
semoga cinta kita kekal abadi..
sesampainya akhir nanti...selamanya.......

Dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku..
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti....

Insyallah..mudahmudahan cinta syg hanya untuk abg seorang,terima kasih abg kerana menerima syg seadanya..
Syg berdoa syg akan tetap menyayangi abg dn mencintai abg sehingga ke akhir nafas syg...

"syg hanya untuk abg"
(Ezzawan & Pda)